Emniyet Sistemleri

Araç emniyet sistemlerinde arıza teşhisi ve onarım

Aracınızdaki herhangi bir elektronik emniyet sistemiyle ilgili sorunları teşhis etmesi ve onarması için Bosch Car Service’teki uzmanlara güvenebilirsiniz. Tüm emniyet sistemleri ve araç türleri için arıza teşhis yeteneği, son teknoloji ekipmanlar, Bosch´un arıza teşhis ekipmanlarındaki uzmanlığı servis personeline doğrudan fayda sağlar.

Günümüzün modern araçları, sürüş sırasında tehlikeli bir durumun gelişmesini önlemek için her şeyi yapacaktır. Araç üzerindeki emniyet özellikleri, kötü bir şey olmak üzere gibi göründüğünde müdahale edecektir. Bu teknolojiler emniyetli sürüş için önemli birer yardımcıdır, ancak yanlış çalıştıklarında, yolda her türlü riske açık olursunuz. Frenlerinizin tamamen çalışmaması bile mümkündür.

Araç emniyeti özelliklerinin bakımı neden bu kadar önemlidir?

Çoğu modern araç, bir dizi gelişmiş araç emniyeti özelliğine sahiptir. ABS, TCS ve ESP® gibi kısaltmalarla anıldıklarını mutlaka görmüşsünüzdür. Bu terimler biraz kafa karıştırıcı görünse de, aslında savrulmadan kurtulmanıza veya savrulmayı önlemenize yardımcı olmaya çalışan teknolojilerdir.
 
Yoldaki tehlikeli durumlara müdahale etme sürecinin tamamı elbette bilgisayar kontrolünde gerçekleşir. Tekerlek ve güç aktarma organındaki sensörler, bir işlem ünitesine mevcut durum hakkında veri sağlar ve bunun akabinde bir program, frenlere, motora ve diğer bileşenlere komut gönderilmeden önce en iyi hareket tarzını neredeyse anında belirler.
 
Bu nedenle, tahmin edebileceğiniz üzere, aracınızın emniyet sistemlerindeki sorunları teşhis etmek ve çözmek, ilgili sensörleri ve işlem birimlerini sorgulayabilecek gelişmiş ekipmanlar gerektirir. Neyse ki, Bosch bu servis aletlerini geliştirmede hep önde olmuştur; bu nedenle Bosch Car Service noktalarımız bu tür çalışmalar için son derece iyi donanımlı ve eğitimlidir.

Araç emniyet özellikleriyle ilgili terimlerin netleştirilmesi

İnsanların bazen daha emniyetli bir sürüş sağlamak için tasarlanmış farklı teknolojiler için kullanılan terminoloji konusunda biraz kafaları karışabilir.
 
ABS: Gelişmiş fren sistemi, fren yaparken kaymanızı durdurmaya yardımcı olan bir teknolojidir. Bir sensör, yüzey koşulları için çok fazla fren basıncı uygulandığından dolayı belirli bir tekerleğin kaydığını algılarsa, ABS hızlı atımlar halinde fren üzerindeki basıncı serbest bırakır. Bu, kaymayı durduracak ve aracı yönlendirme yeteneğinizi geri kazandıracaktır.
 
TCS: Çekiş kontrol sistemi frenlemeden ziyade hızlanma nedeniyle çekiş kaybı ile ilgilenir. Kaygan bir yolda çok hızlı kalkış yaparsanız, tekerlekler patinaj yapar. TCS, patinaj yapan tekerleklere gönderilen güç miktarını azaltarak yanıt verecektir.
 
ESP®: Elektronik stabilite programı, güvenli ve konforlu bir sürüş sağlamak için ABS, TCS ve motor yönetimini kullanan ileri bir teknolojidir. Yüzey koşulları için çok aşırı olan direksiyon hareketlerini algılar, bir kayma oluşmadan önce düzeltici aksiyon ile müdahale eder.
 
Tüm bu teknolojilerin birer Bosch inovasyonu olduğunu söylemekten gurur duyuyoruz.

Emniyet sisteminde arıza teşhisi ne zaman gereklidir?

Araç emniyet özelliklerinde bir arızaya dair ilk göreceğiniz şey, aracınızın kontrollerinde bir uyarı ışığının yanmasıdır. Araca bağlı olarak, ESP® sisteminiz tehlikeli bir durumu düzeltmek için her müdahale ettiğinde bir ışık yanabilir. Ancak bu durumlarda, sadece çok kısa bir süre yanık kalacaktır. Işık uzun süre yanık kalırsa veya araç emniyet özellikleriyle ilişkili başka anormal belirtiler görülürse Bosch Car Service ile iletişime geçmelisiniz.
 
Araç emniyet sistemleriyle ilgili bazı sorunlar -örneğin ABS pompası onarımı veya ABS modülü onarımı gerektiren sorunlar- artık çalışmayan veya sadece zorlukla çalışan bir fren pedalı gibi daha belirgin bir şekilde kendini gösterebilir.
 
Ayrıca, daha genel bir şanzıman onarımı sırasında araç emniyet sistemleriyle ilgili potansiyel bir sorunun araştırılması gerekebilir. ESP® ve TCS gibi sistemler, belirli bir durumda tekerleklere doğru seviyede güç sağlamak için şanzımanla (tahrik organı veya güç aktarma organı olarak da bilinir) çok yakın bir şekilde çalışır.
 
Bildirilen semptomları dikkatli bir şekilde not alan servis personelimiz, tam olarak ne tür bir sorunun olduğunu (varsa) belirlemek için gelişmiş yöntemler ve ekipmanlar kullanacak ve sorunu düzeltmek için gereken adımlar hakkında size tavsiyelerde bulunacaktır.

İlgili Konular

Lastik Rehberi

Lastik Rehberi

Akılda bulundurulması gereken üç önemli faktör vardır: yaş, diş derinliği ve muhtemel hasar. Lastiklerinizi ayda en az bir kez düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Lastiklerin çoğunda diş aşınma çubukları vardır; bunlar yalnızca diş derinliğiniz genellikle 1,6 mm olan güvenli sürüş sınırını aştığında görebileceğiniz sert kauçuk bantlardır.

Rehbere git

Akü Rehberi

Araçlardaki sürekli artan elektrikli ekipman sayısı, start/stop sistemleri ya da frenleme enerjisi geri kazanımı gibi yeni teknolojiler, yüksek performanslı aküler gerektirir. Örneğin klasik güç kaynakları, sık motor çalıştırma nedeniyle kısa sürede yorulur.

Rehbere git
Akü Rehberi
 Genel Bakım Rehberi

Genel Bakım Rehberi

En küçük çizikler veya taş izleri bile aracınızın değerini önemli ölçüde düşürebilir. Bununla birlikte, hafif park göçüklerinin veya yüzeysel çiziklerin etkileri "akıllı onarım" olarak adlandırılan yöntemle kolayca ve düşük bir bedelle onarılabilir.

Rehbere git

Yakıt Tasarrufu Rehberi

Aracınızdaki gereksiz nesneler, hızla her sürüşte yanınızda taşıdığınız kilolarca ağırlığa ulaşabilir ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Bu nedenle, yakıt tasarrufu açısından kendinize gerçekten neleri yanınızda taşımanın gerekli olduğunu sormaya değer. Tavan üstü bagajlar ve bisiklet taşıyıcılar aracınızın hava direncini ve yakıt tüketimini önemli ölçüde artırabilir. Tavandaki boş bir portbagaj bile yakıt tüketimini yüzde 20´ye kadar artırabilir.

Rehbere git
Yakıt Tasarrufu Rehberi
Uzmanından Tavsiyeler

Uzmanından Tavsiyeler

“Bulunduğunuz bölgenin iklim ve yol koşullarına göre lastik seçimi yapmak, ABS ve ESP gibi sistemlerin daha verimli çalışmasını sağlar. Kışın kışlık lastik kullanarak fren mesafesini kısaltabilir ayrıca aracın daha iyi yol tutmasını sağlayabilirsiniz.”